مهمترین مواد غذایی آلرژیک پوست و بدن

مهمترین مواد غذایی آلرژیک پوست و بدن

همه افراد در جاتی از حساسیت را داریم که معمولا در فصل های خاصی هم این علائم بیشتر است. ولی حساسیت غذایی در 7 الی 8 درصد بزرگسالان و 3 درصد کودکان شایع است. مواد غذایی آلرژی زا برای هر فرد متفاوت است. و معمولا خود فرد یا اطرافیان فرد این مواد را شناسایی می کنند. البته همه ما درجاتی از آلرژی به مواد غذایی را تجربه کرده ایم به عنوان مثال: حس گرفتگی  گلو و زخم شدن دهان بعد از خوردن گردو، و یا حس خارش گلو بعد از خوردن خربزه.

 

لیست مواد غذایی آلرژی زا

معمولا مواد غذایی آلرژی زا برای هر فردی متفاوت است ولی با تحقیقاتی که در سطح جهان انجام شده است مشخص شده است که چند دسته از مواد غذایی در افراد مختلف جهان بیشترین خاصیت آلرژی زایی را دارند که در زیر به آنها اشاره می کنیم:

لبنیات: معمول ترین مواد غذایی آلرژی زا در این خانواده شیر گاو می باشد. و معمولا در 3 الی 4 درصد نوزادان اتفاق می افتد. زیرا ممکن است بدن آنها به پروتئین موجود در شیر واکنش نشان بدهند. این واکنش معمولا 30 دقیقه بعد از مصرف این ماده غذایی اتفاق می افتد و علائمی مانند: تورم ، جوش، کهیر و استفراغ را می تواند به همراه داشته باشد. لازم به ذکر است افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند تمام مشتقات شیر نیز برای آنها  مواد غذایی آلرژی زا محسوب خواهد شد.

تخم مرغ: دومین مواد غذایی آلرژی زا در جهان این ماده غذایی می باشد که معمولا در سنین پایین شایع تر است و با رسیدن افراد به 16 سالگی این آلرژی مرتفع خواهد شد. از علائم این حساسیت: درد شدید معده و به هم ریختگی دستگاه گوارش ، جوش و کهیر، و دیسترس و یا مشکلات تنفسی است. در مورد تخم مرغ مطلب جالب این است که ممکن است افراد به سفیده تخم مرغ حساسیت داشته باشند و با مصرف زرده هیچ اتفاقی برای آنها نیفتد و برعکس این حالت هم محتمل است. تحقیقات نشان داده است که تخم مرغ در صورت پخته و مخلوط شدن با مواد غذایی دیگر خاصیت حساسیت زایی کمتری دارد.

 

 

خشکبار: این مواد که به مغز های درختی هم معروف هستند از شایع ترین مواد غذایی آلرژی زا  می باشند. از مهمترین این مواد غذایی می توان به : بادام، بادام هندی، فندق، پسته و گردو اشاره کرد. حساسیت به این مواد معمولا مادام العمر است. همچنین بهتر است کسی که به یکی از این مواد حساسیت دارد از بقیه مواد مشابه و مشتقات این مواد مانند: کره و روغن این مواد هم استفاده نکند. همچنین آلرژی زایی این مواد غذایی نسبت به سایر مواد شدیدتر بوده و بیشتر مستعد شوک آنافیلاکسی که منجر به مرگ می شوند هستند.

 حساسیت به بادام زمینی و کره بادام زمینی: عوام این ماده غذایی را جزء خشکبار می دانند در صورتیکه این ماده جز حبوبات دسته بندی می شود. این مواد غذایی آلرژی زا یکی از شدیدترین واکنش های آلرژیک را در بدن افراد مستعد ایجاد می کند. منشاء این حساسیت معمولا ژنتیکی بوده و این افراد معمولا به خشکبار هم حساسیت نشان میدهند.در 15 الی 22 در صد افراد با افزایش سن این حالت آلرژیک رفع می شود. تنها راه درمان این حساسیت حذف کامل این ماده غذایی و مشتقات آن از جیره غذایی افراد است.

 مواد غذایی با منشاء دریایی: این حساسیت معمولا به دلیل حساسیت سیستم ایمنی بدن به پروتئین جانوران دریایی به ویژه سخت پوستان و نرم تنان ایجاد می شود. از جمله این مواد غذایی آلرژی زا عبارتند از: میگو، خرچنگ، شاه میگو یا لابستر، صدف و ماهی مرکب. این حساسیت معمولا سریع و بلافاصله بعد از مصرف این مواد غذایی ایجاد می شود. و معمولا با علائم گوارشی همراه است. درمان این آلرژی هم حذف این مواد غذایی از جیره است. و  در بعضی مواقع حتی بخار در حال پخت این مواد غذایی هم برای افراد مستعد مشکل زا خواهد بود.

 انواع ماهی: یکی از شایع ترین حساسیت ها در افراد بزرگسال می باشد. چون با علائم شدش گوارشی همراه است ممکن است با مسمومیت با این مواد غذایی اشتباه شود. و معمولا افرادی که به مواد غذایی با منشاء دریایی حساس هستند به ماهی هم واکنش نشان می دهند. در برخی موارد باعث شوک و واکنش شدید منجر به مرگ می شود.

آرد گندم، گندم و مشتقات آن: این حساسیت بیشتر در کودکان شایع است و دلیل آن داشتن حساسیت به یکی از پروتئین های موجود در گندم است. این حساسیت ممکن است با بیماری سلیاک  و حساسیت به گلوتن اشتباه گرفته شود. در صورتی که حساسیت به گندم واکنش شدید گوارشی و در برخی مواقع منجر به مرگ هم می شود. مواد غذایی آلرژی زا مانند گندم و مشتقات آن باید از جیره غذایی افراد حذف شوند. ولی در برخی موارد بعد از 10 سالگی این حساسیت از بین می رود.

سویا: این حساسیت در اثر واکنش به پروتئین موجود در سویا ایجاد می شود.  و معمولا با افزایش سن محدود  می شود. این افراد به مشتقات سویا مانند سس و شیر سویا هم حساسیت خواهند داشت. و از علائم این حساسیت می توان به: خارش و گزگز کردن داخل دهان، جوش و آبریزش و قرمزی بینی، و مشکلات تنفسی می باشد.

 

نکته: مواد غذایی آلرژی زا نام بده شده از شایع ترین مواد غذایی ایجاد کننده حساسیت در جهان می باشند. ولی این به آن معنی نیست که سایر مواد غذایی قدرت حساسیت زایی ندارند. بهترین فرد برای تشخیص مواد غذایی حساسیت زا خود فرد یا اطرافیان فرد می باشند.

 

 

مواد غذایی آلرژی زا برای کودکان:

خاصیت آلرژی زایی مواد برای کودکان به عوامل مختلف بستگی دارد. که یکی از مهمترین این عوامل ژنتیک و همچنین نوع تغذیه مادر در دوران بارداری می باشد. از مهمترین مواد غذایی آلرژی زا برای کودکان عبارتند از:

  1. شیرگاو و مشتقات آن
  2. تخم مرغ: ولی معمولا اگر با سایر مواد ترکیب شود خاصیت حساسیت زایی کمتری دارد.
  3. کره بادام زمینی و بادام زمینی: که معمولا زمینه ارثی دارد.
  4. آجیل: معمولا گردو و بادام زمینی مواد غذایی آلرژی زا در این گروه محسوب می شوند.
  5. خانواده غلات: که در این خانواده هم گندم بیشترین نقش را دارد.
  6. پروتئین سویا، شیر سویا، و سس سویا
  7. انواع ماهی مانند: ماهی تن، سالمون یا ماهی سفید
  8. مواد غذایی دریایی

 

نکته: مواد غذایی آلرژی زا برای کودکان ممکن است با افزایش سن دیگر خاصیت حساسیت زایی نداشته باشند ولی اگر دلیل این واکنش ریشه در ژنتیک افراد داشته باشد ممکن است تا آخر عمر این حساسیت را داشته باشند.

 

 

مواد آلرژی زا پوستی:

حساسیت پوستی می تواند به عنوان یک نشانه از مواد غذایی آلرژی زا بروز کند و یا مستقلا یک ماده باعث ایجاد حساسیت لوکال پوستی شود در زیر به موارد شایعی که ممکن است باعث ایجاد حساسیت پوستی شود اشاره خواهیم کرد:

  1. تمامی مواد غذایی آلرژی زا که به آنها اشاره شد می توانند به عنوان نشانه ای از حساسیت علائم پوستی را نشان بدهند و باعث ایجاد واکنش پوستی شوند.
  2. مواد شیمیایی: موادی مانند شوینده ها ، عطر و ادکلن و مواد ضدعفونی کننده که امروزه استفاده از ا« بسیار شایع شده است می تواند باعث ایجاد واکنش پوستی شود.
  3. مواد شوینده: موادی مانند: پودر و مایع لباسشویی و ظرفشویی در صورتی که بدون محافظ با پوست در تماس باشد ممکن است باعث حساسیت شود.
  4. وجود مادهای که در مواد یکبار مصرف و دستکش ها و اسباب بازی ها و برخی مواد پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد.
  5. برخی فلزات مانند: نیکل که در بدلیجات و بند ساعت ها مورد استفاده قرار میگیرد.
  6. مواد نگهدارنده در برخی مواد تولیدی مانند چرم که ضد میکروب بوده ممکن است باعث ایجاد واکنش پوستی شود.
  7. تماس با گیاهانی مانند: گزنه
  8. حساسیت دارویی: که این مورد بیشتر توسط آنتی بیوتیک ها ایجاد می شود.
  9. استرس و فشار عصبی: فشار های مکرر و دائم عصبی هم باعث بروز حساسیت پوستی می شود.
  10. بیماری های پوستی: این بیماری ها زمینه حساسیت و واکنش شدید پوستی را فراهم می آورند. به عنوان مثال: بیماری اگزما
  11. نور خورشید: یکی از مهمترین عوامل ایجاد حساسیت پوستی در طولانی مدت برخورد بدون محافظ پوست با نور خورشید است.

 

مواد غذایی آلرژی زا و شوک آنافیلاکسی: 

این شوک به دنبال برزو حساسیت شدید و یا وارد شدن دوز بالای مواد حساسیت زا به بدن ایجاد می شود و اغلب موارد منجربه مرگ می شود. پس واکنش های آلرژیک و حساسیت باید جدی گرفته شود.

 

در انتها: 

مواد غذایی آلرژی زا باعث ایجاد واکنش ها در قسمت های مختلف بدن از جمله پوست می شود. ولی برای جلوگیری از حساسیت مستقل پوستی باید پوست خود را در مقابل مواد آلرژن مانند مواد شیمیایی و نور آفتاب محافظت کنیم. استفاده از کرم های ضد آفتاب با کیفیت برای پوست می تواند بسیار در این زمینه راهگشا باشد. برای پیشگیری از حساسیت بایستی به پزشک متخصص مراجعه کرد و با انجام آزمایش های خاص به نتیجه رسید. ولی بهترین تشخیص خود فرد می باشد که بداند  بدن خود نسبت به مواد غذایی آلرژی زا  می باشد. سپس آن ماده غذایی را از جیره خود حذف کند. ازدیاد حساسیت و برخورد مکرر با مواد آلرژن می تواند موجب مضرات جبران ناپذیری به فرد شود.

به اشتراک بگذارید:

کمک نیاز دارید؟ پشتیبان واتساپ